EZER SZÁLLAL

október 13. – december 16.

Apró óriásoK
a miniatűr textilművészet nagysága
Válogatás a képtár miniatűrtextil gyűjteményéből

Az Ernst Múzeumban 1968-ban megrendezett „Textil – Falikép '68" című kiállítást egy évvel később Szombathelyen mutatták be a Savaria Múzeumban.
A textilbiennálék helyszíne 1970-1986-ig a Savaria Múzeum volt, majd 1988-tól napjainkig a Szombathelyi Képtár. Szombathely szerepe a textilművészet ujjá- születésében egyedülálló. A Fal- és Tértextil Biennálét követte 1973-ban az Ipari Textilművészeti Biennálé, majd 1976-tól a külföldi alkotókkal  bővült Miniatűrtextil Biennálé.
A miniatűrtextilek kisméretű, 20 x 20 x 20 cm-es művek, melyek nem feltétlenül textilből készülnek, de technikájukban vagy anyagukban utalniuk kell a textil tulajdonságaira.
A Szombathelyi Képtár miniatűrtextil gyűjteménye – mely vásárlás és ajándékozás útján gyarapodott - és annak dokumentációja, adattára hatást gyakorolt a textilművészekre.
A miniatűrtextil gyűjtemény közel 1200 művét két részre bonthatjuk. A magyar és külföldi alkotóművészek munkáira, amely 51 országot képvisel a világ 5 kontinenséről.
Ebből az anyagból 222 művet /174 alkotótól – melyből 43 magyar/ mutatunk be az ősszel nyíló „MIKRO méretben MAKRO tartalom" c. kiállításunkon. A kiállításban szereplő minitexilek által a látogatók megláthatják, hogy a kis méretben is óriási mondanivalókat lehet belesűríteni.
 

A válogatás szempontjai között szerepel, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg ennek a műfajnak a két- és háromdimenziós, a hagyományos és egyéni technikákkal készített magyar és külföldi alkotásokat.

 

október 13. – november 26.

MINTA-KÉP-TÁR
A Minta Alapítvány kiállítása

A „Minta Alapítvány”, mint művészeti műhely fennállása óta a MINTA problematikájával foglalkozik. A minta természetrajzával. Egyik jeles képviselője: Polgár Csaba, további tagok tanítványai és kollégái: Erdei Irma, Doromby Mária, Kelemen Kati, Honfi Katalin, Makkai Márta, Varga Anikó, Bényei Tünde.

Kiállító művészek: BAJKÓ ANIKÓ, BARÁTH HAJNAL, BÉNYEI TÜNDE, CZEGLÉDI JÚLIA, CSIPES ANTAL, DARÓCZI PÉTER, DOROMBY MÁRIA, ERDEI IRMA, GOLARITS ERZSÉBET, HENDZSEL ILONA, HONFI KATALIN, KAPOLYI MÁRTA, KELEMEN KATALIN, KÓNYA KINGA, KOVÁCS PÉTER, LÉVAI NÓRA, MAKKAI MÁRTA, MATIL JULI, MERCZ ZSUZSANNA, ORIENT ENIKŐ, PÁCZELT ANDREA, PÁLL ZSUZSANNA, PAULI ANNA, POLGÁR CSABA, SZALONTAI ÉVA, SZÉLES EDINA, SZÉLES JUDIT, SZENTIVÁNYI-SZÉKELY ENIKŐ, SZENTIRMAI-JOLY ZSUZSANNA, TÓTH BORI, TAKÁCS JUDIT

október 13. – november 26.

A Metropolitan Egyetem kiállítása

A Budapesti Metropolitan Egyetem az ország legnagyobb és legszínesebb képzési palettájával rendelkező magán egyetem. A  Szombathelyi Képtárban rendezett kiállításon a Kézműves tárgykultúra alapszak, valamint Divat- és Textiltervezés mesterszak válogatott  hallgatói munkáiból  ad ízelítőt. Az érdeklődők megismerhetik a textil különböző területein folyó szakmai képzések folyamatát és azok tárgyiasult eredményeit. A divattervezés, textiltervezés és kreatív ékszerek bemutatása tükrözi a friss, játékos megközelítéseket és egyben a mesterségek magas szintű alkalmazását. Az egyetemen folyó művészeti képzésekről 2017. november 21.-én Dr. Baráth Hajnal művészeti rektor-helyettes tart prezentációt és tárlatvezetést.