klikk a képre           KURÁTORNŐK
KONKOLY GYULA

 

2015. április 23. - június 7.

Konkoly Gyula kortárs művészetünk egyik legjelentősebb alakja. Neki sikerült az, ami többeknek nem. Szinkronban tudott lenni a nemzetközi áramlatokkal, de elegánsan, görcsmentesen be tudta építeni művészetünk tradícióit is, és ebből szerves egész keletkezett. Ehhez járul a művész szellemessége, a többféleképpen értelmezhető motívumok felhasználása. A művek mögött alapos elméleti, művészetfilozófiai háttér van. Pályája változatos, ugyanakkor következetes. 

„A  XX. századi  művészet után a természetelvű  festészet  megjelenésének oka és értelme a műtárgy verbális tartalmától, üzenetétől független vizuális esztétikai minőség, mint a mű tényleges értékének  felismerése. Az eredeti kerékvágásba visszatérés tehát.  Viszont, míg a Giotto-Manet folyamat lineáris, az új festészet biztosan  nem az, nem tudható összefüggéseiben miféle fejlődés rejtőzik.

Engem az utóbbi 4-5 évben a nyár,vízpart, fiatalok illetve a quattrocento-Matisse-féle színezés és a Gauguin-Maillot-féle formaredukció kötött  le. Ezek között bő kéttucatnyi kép, csak homok, strandlepedő, hason fekvő fürdőruhás nő, - szikár  verbalitással rendelkező   téma.  Rejtve ezek mögött a szaporodás-végesség- végtelen sorának mindenséget alkotó metafizikája.”

A sorokból kiderül, hogy a művész élvezettel és szabadon mozog a stílusok között.