BAKÓ ILONA
(1933-2017)

JUSTITIA

Vászon, fém, varrás, 155x53 cm

Bakó Ilona Ferenczy Noémi díjas iparművész Balmazújvároson született. Diák éveiben Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Körben Félegyházi László tanítványa volt. Tehetségének köszönhetően elsőre felvételt nyert az Iparművészeti Főiskolára, ahol 1952-1956 ruhatervezési szakra járt. Szervánszky Jenő valamint Dudás Jenő voltak a mesterei. Bakó Ilona 1970-től elhagyva az ipari tervezést - ahol nem kis sikereket ért el és számos díj birtokosa lett - áttért az autonóm textilművészet gyakorlására. Természetesen ruhatervező voltát itt sem tagadta meg. Ruhákat tervezett, ruhákat formált, ruhákba öntötte mondanivalóját. Ebben a tevékenységben kettős szerepet vállalt, egyrészről művész volt, aki megálmodta, megtervezte ezeket a ruhákat, másrészről pedig kézműves, aki saját kezűleg készítette, kivitelezte azokat. A hajdúságban eltöltött fiatal évei lenyomatként jelentek meg a munkáin.  A paraszti kultúrából, a népművészetből, legfőképpen a kékfestőből merített, ezzel is mutatva az irányt a folklór korszerű és gyakorlati felhasználhatóságáról.  A magyar motívumok után később ösztönösen továbblépett az európai, majd más földrészek népi viseleteinek világába. Az általa tervezett ruhákba ültette át az emberi élet különböző meghatározó pillanatait, olyanokat, mint a gyászt, a böjtöt, az örömöt, a szerelemet vagy a boldogságot. Így ruhái már nem funkcionálisak, nem egy emberi test díszítésére, megóvására a hidegtől szolgáltak, ezek a ruhák alkotások, ezek a ruhák már textilszobrok lettek, melyekkel volt, hogy időnként különböző tulajdonságokat is megszemélyesített vagy éppenséggel különböző irodalomból vagy a történelemből ismert alakokat ábrázolt.

          A textilszobrok csoportjába tartozik a Justitia c. textilmunkája is, mely az Igazságosság perszonifikációja. Justitia volt a római mitológiában az erkölcsi erő, az igazság és igazságszolgáltatás istennője. Bakó Ilona Justitia-ja egy nagyon leredukált átirata az ókori szobroknak. A korpuszt egy függőlegesen felakasztott nyers színű zsákvászonból készült nyújtott téglalap adja. Erre van felhelyezve Justitia istennő attribútuma, mely nem más, mint egy kétkarú mérleg mellyel mérlegelni tudja a jó és rossz dolgokat és ítélkezni, attól függően, hogy merre dől a mérleg nyelve. A mérleg fordított felhelyezésével a zsákra az alkotás neme is egyben meghatározható, mely egyértelműen női alakot sugall.

          Bakó Ilona a modern textilművészet kiemelkedő alakja volt, a Szombathelyi Textilbiennálék és Textiltriennálék rendszeres kiállítója, akitől a Képtár textilgyűjteményében több alkotás is megtalálható.