FRIDA FIESTAS
Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea
kiállítása

2017. február 9.-március 19.

Frida Kahlo idén lenne 110 éves, mivel 1907. július 6-án született Mexikóban, bár később 1910-et jelölte meg születési idejének a mexikói forradalom tiszteletére. Frida Kahlo igazán az 1925-ös buszbalesete utáni lábadozása során, ágyban fekve kezdett festeni. Maga sem gondolta volna, hogy személyes habitusa, és sajátos festői világa nemcsak, hogy mások érdeklődésére is számot tart, hanem nagy hatással lesz a következő korokra.

Az évfordulót két olyan kortárs művész kiállításával ünnepeljük, akiknek a munkásságára nagy hatással volt Frida Kahlo testi hibáit, fájdalmait vállaló karakteres festészete, mely a női testtel kapcsolatos tabutémákat is megjelenít. A mi kultúránkban inkább elrejtjük fájdalmainkat így Frida Kahlo vallomásos naplóképei reveláció számba mentek.

Fajgené Dudás Andrea 16 évesen, amikor eldöntötte, hogy festőművész lesz, akkor ismerkedett meg Frida Kahlo művészetével. Lenyűgözték az önarcképei és a róla készült fotók, melyen az összenőtt sűrű szemöldökét és a bajszát is felvállalva ábrázolta önmagát. Ez nagyon fontos volt akkor számára és szabadságot adott neki, hiszen ő maga sem felelt mega társadalom által diktált divatnak. Neki is összenőtt a szemöldöke, amit nem szedett, ami a környezetemet zavarta. Engem viszont nem zavart és Frida kapcsán még büszkén is viseltem.

Mikor a 2002-es Frida című filmmel Frida Kahlo még közismertebb lett, akkor egy időre szakított a témával. Majd egyetemistaként újra visszatért hozzá, amikor Drozdik Orsolyánál el kezdte kutatni tudatosan a festőnőket az 1500-as évektől az 1950-es évekig. Természetesen Frida újra előkerült, de festményei, már régen a tudatalattimba beépültek és sokszor felvillantak és inspirálták.

Boros Violát Frida Kahlo testi és lelki fájdalmának nyílt felvállalása inspirálta, amit a mi kultúránk inkább elrejteni szokott. Vonzó számára, hogy erős karakter, és hogy könyörtelenül őszinte, mert beteg és csúnya lenni. És mindezek mellett mégis süt belőle a szexualitás.

Izgalmas számukra az ambivalens viszony, ahogy a férjéhez viszonyul. Különösen megkapó az a szürrealista képi világ, bár ő nem tartotta magát szürrealistának, bár André Breton lelkesedett a munkáiért. Elmondása szerint csak a saját életét festette meg , ellentétben a szürrealistákkal akik az álmaikat festik meg. Boros Viola számára meg a mexikói egzotikus növény és állatvilág, a népies naiv karaktere a képeknek, a tiszta, erős színhasználat is közrejátszott abban, hogy számos képe ne csak látványában, szellemiségében utaljon a mexikói festőre, hanem rendszeresen meg is jelenjen a képein. Ebben eltér a két kiállító művész viszonya Frida Kahlótól.

De a fájdalmainak megörökítése, a testi hibák felvállalása meghatározó mindkettőjük esetében, nem véletlenül a Megsebzett szarvas című képe mindkettőjük szerint Fridának egyik legszebb festménye, amikor szarvas testtel ábrázolja magát telelőtt nyilakkal, melynél szebb, metaforikusabb festményt nem is készíthetett volna, melyben minden benne van. A kiállításon régebbi Frida inspirálta művek mellett egészen új munkákkal mutatkozik be a két alkotó.

Dr. Bordács Andrea esztéta, műkritikus

 
 
 
 

 

február 23. csütörtök 13.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

FRIDA KAHLO KONFERENCIA

A Frida Fiestas c. kiállítást Frida Kahloval kapcsolatos konferencia kíséri. A konferencia a művész identitás-kérdései, betegséggel kapcsolatos munkáit, műtárgypiacon való szerepét, politikai kapcsolatait járja körbe.

A konferencia előadói: Bordács Andrea, Fajgerné Dudás Andrea, Készman József, Martos Gábor, Nagy Anna, Nemes Z. Márió, Széplaki Gerda.

február 23. csütörtök 19.00
AGORA-SAVARIA FILMSZÍNHÁZ

FRIDA (2002) - amerikai-kanadai életrajzi film

Belépő: 600 Ft

február 24. péntek 18.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

FRIDA - A ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS ELŐADÁSA
Felolvasószínházi fantázia

Frida Kahló szerepében: FAZAKAS JÚLIA
Közreműködik: MENSZÁTOR HÉRESZ ATTILA, ZÁHONYI ENIKŐ, GYÖNGY ZSUZSI
Összeállította és rendezte: SEDIÁNSZKY NÓRA

Jegyár: felnőtt: 800 ft, diák: 400 Ft