Fotó/Szintézis

2017. június 1. – szeptember 24.
 


Záborszky Gábor


Valkó László


Schadl János  

A kiállításon bemutatott alkotások azt a folyamatot érzékeltetik, miképpen veszi át a képzőművészettől a fotográfia a megörökítés szerepét. A tárlat a két művészeti ág közötti párhuzamokra és azokra az egyéniségekre fókuszál, akik mind a képzőművészetben, mind a fotográfiában jelentőset alkottak (pl. Knébel Terézia), mindemellett a fényképészet technikai fejlődéséről is képet ad (dagerrotípiák, színezett sópapírok, chromotípiák). A mintegy 100 művész közel 300 alkotását felvonultató kiállításon néhány kiváló, két világháború közötti fotóművész (Szöllősy Kálmán, Gönci Sándor, Kálmán Kata, Pécsi József stb.) munkáin kívül a világhírű Marton Ervin egy nagyobb kollekciója szerepel.

A Fotó/Szintézis című kiállítás első részében a portré fejlődését mutatjuk be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. Külön figyelmet szentelünk a helyi kortárs fotóművészeknek és azoknak a képzőművészeknek, akiknek munkái fotográfiai utalásokat tartalmaznak. A kiállítás második része a festészet és a fotográfia kölcsönhatásával foglalkozik. A képző- és iparművészeti alkotásokhoz fotográfiai analógiákat társítottunk, illetve olyan fotókat válogattunk, amelyeket képzőművészeti alkotások, stílusok ihlettek.

A dokumentarista és piktorialista (festői) fotográfiák mellett olyan avantgárd alkotások is megtekinthetők, amelyek a technikai hibákat kreatívan felhasználva születtek. Míg a képzőművészeti válogatás – a biedermeiertől a fotorealizmusig – a stílusok sokszínűségének lenyomata.

A kiállításon bemutatott műveket a Szombathelyi Képtár közel tízezer darabos képző- és iparművészeti gyűjteményén kívül a Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum műtárgyai közül válogattuk. 


Szántó Piroska

Sebők Éva


Marton Ervin


Fábián Gyula

Kocsis Imre

Várnai Gyula

Kocsis Imre


Knébel Riza


Fehér László

Jovánovics György

Joseph Fredrich August Schall

Gerhes Gábor


Gémes Péter


Gellér B. István

Lévai Nóra

Dobrányi Ildikó


Péreli Zsuzsa


Braun András

Bozi Tibor

Bossányi Ervin

Birkás Ákos

Bernáth/Y/ Sándor

Barzó Endre

Bartha László


Baranyai András


Barabás Miklós

Baranyai levente

Barabás Márton