ASTRO
KÍVÜL - SZONDA A JÖVŐBE
Űrkorszak a művészetben

2018. október 11. - december 20.

Kiállító művészek:
iski Kocsis Tibor
Martin Henrik
Pinczés József
Oliver Arthur
Szabó ottó
Felsmann István
Kupcsik Adrián
Debreczeni Imre

A kiállítás kurátora:
Fodor Balázs

A csoportos kiállítás azzal az elképzeléssel fogalmazódott meg 2014-ben, hogy napjaink űrkutatási eredményeit, melyekről nap mint nap újabb hírek, elméletek megerősítéseivel és cáfolataival találkozunk, követi-e valamilyen módon a kortárs képzőművészet.
Az eltelt időben egyértelművé vált, hogy mind az irodalomban, mind a képzőművészetben egyfajta paralel reakció fedezhető fel. A vizsgálatok során a téma mentén Altorjain keresztül egészen Tamkó Sirató Károlyig jutottunk vissza, míg kortársaink között alighanem reneszánszát éli az űrtudományos érdeklődés, elég Dragomán György új sci-fi novelláit vagy Szöllősi Mátyás Margó-díjas kötetét elolvasni.
Az elképzelt jövő, amit George Lucas és Ridley Scott sem láthatott, már a múltban is vásznon festette meg a mobiltelefonokat, a videokonferenciákat, civil űrutazást, robotokat, drónokat és földönkívülieket. A perspektíva persze változó. Egy hosszú űrutazás, új haza keresése gyanánt, vagy egy már elérkezett új, földi civilizációban való boldogulás kaleidoszkópszerűen mutatják meg, egy most már nem csupán eljövendő fikció lehetőségét.

Debreczeni Imre képeinek témái az egészen konkrét filmes utalásoktól az egyre személyesebb témák felé mozdulnak fokozatosan. Szabó Ottó inkább tervező, aki a világot megtölti tudománnyal. Nem a jövőbe képzel, a jelenbe épít robotokat. Oliver Arthur. A tizenkettő elemből álló, fekete-piros printjeit színes festmények váltották fel. Felsmann István lego-riliefjei, az előre elkészített, megtervezett, kész minták és alapanyagok, a pop-art felé terelik a hangsúlyt. Martin Henrik Űrhajó helyett a Földdel utazik az űrben. Még űrlényeket is a Földön talál, a medveállatka formájában. Az űr Buddhája, aki belső bolygók tömegvonzását vizsgálja. iski Kocsis Tibor Martin Henrikhez hasonlóan, nem fantázia világot teremt, ugyanakkor nem is tesz a képek mögé saját jelentést. Megjelenít, s mintha egy kezdő vagy egy végpont lenne. Pinczés József is megenged magának egy rövid kitekintést abba a tájba, ahová Debreczeni invitál. Végezetül pedig sikeres pályázat esetén Kupcsik Adrián új sorozata melyben a festmények mintegy bábjáték, vagy papírkivágásos animáció részleteiként jelennek meg. (Fodor Balázs, a művészcsoport kurátorának koncepciójából.)

Szabó Ottó
Neonbots - Satelite game, 2017
250x140 cm, iron, aluminium
Oliver Arthur
Szonda, 2018
akril, vászon
Martin Henrik
Vasmeteorit - 2014-15
andezit,7x15 cm

Martin Henrik_ Kadmium bolygó - 2018, 40x30 cm iSKI KOCSIS Tibor
LUNA 8 — 2015,
szén, papír, 150x120 cm
Martin Henrik
Holdnövénygránit, 2012-13
44x20x8 cm, vas állvány, üveglap, üvegbúra,142 cm
A kiállítás támogatója:
  iSKI KOCSIS Tibor
LUNA 4 — Diptichon, 2014
szén, papír, 170x280 cm
Debreczeni Imre
Leplezetlen jövő II. - 2013
olaj, vászon, 120x75 cm